Gepost door: paulcasamento | november 18, 2013

Al-Jazeera en de Qatarese draai in Syrië

De vorige maal had ik het over het gebrek aan onafhankelijkheid van het Qatarese Al-Jazeera en het gebrek aan terughoudendheid bij Westerse media in het gebruik van de ‘spreekbuis van Doha’. Zelf blijf ik Al-Jazeera wél volgen – en ik raad jullie aan dat ook te doen. Het grote voordeel van afhankelijke media is namelijk dat ze je een inzicht geven in de politieke standpunten van hun patroon (dwz: de regering).

Zo ook bij Al-Jazeera. Twee jaar geleden, aan het begin van het uitbreken van de Syrische burgeroorlog, viel het een twitteraar op dat Al-Jazeera zo negatief berichtte over de Russische president Vladimir Poetin rond de verkiezingen aldaar:

Folks, do you understand why AJ is going anti-Putin all of a sudden? It’s #Syria, stupid.

Poetin steunde Bashar al-Assad terwijl Qatar de rebellen steunde. Qatar deed dat samen met Saudi-Arabië, maar Riyad en Doha steunden wel verschillende facties binnen de rebellen. Qatar steunde de meer islamistische rebellen (zoals Jahbat al-Nusra) en is een trouwe supporter van de Syrische Moslim Broederschap. De Saudi’s zien de Moslim Broederschap als een bedreiging voor hun eigen macht en steunen liever seculiere partijen (en, af en toe, wat extreem radicale jihadi-salafisten). Qatar, dat geld genoeg heeft, heeft zo ook verschillende militias in Libië gesteund (dit weekend zagen we de gevolgen) en steunde de Moslimbroeders van Morsi in Egypte. Saudi-Arabië daarentegen steunt het Egyptische leger van Al-Sisi. Al-Jazeera was in zijn berichtgeving duidelijk tegen Assad en voor Morsi.

Maar wat nu? De Libanese columnist Jean Aziz van de website Al-Monitor viel het op dat Al-Jazeera plotsklaps was omgeslagen in haar berichtgeving over het Syrische conflict:

The most important message from Doha to Damascus is being broadcast live, through the “media repositioning” of Al Jazeera. The Qatari channel has gone from being a satellite channel hostile to the Syrian authorities, into a distant observer covering — with noticeable objectivity — the developments that are in favor of the regime army on the ground.

Wat is er gebeurd? De steun voor die islamisten leverde Qatar een hoop kritiek op, niet alleen van Saudi-Arabië maar ook van de bondgenoot uit Washington. Bovendien hebben ze in Egypte op Morsi gegokt en, zoals nu blijkt, verloren. Na de nodige druk van de VS hebben ze hun handen van Syrië afgehaald en heeft Saudi-Arabië nu het rijk voor zich alleen (Turkije, wat gezamelijk optrok met Qatar, heeft zich ook teruggetrokken).

Wat voor gevolgen heeft dit voor het conflict in Syrië? Het zou er voor kunnen zorgen dat de rebellen eindelijk eens één blok gaan vormen, een doel wat de Saudi’s zich gesteld hebben. Een nadeel voor de rebellen is wel dat ze steeds meer geïsoleerd raken. Saudi-Arabië ligt in de clinch met de Amerikanen vanwege de onderhandelingen met aartsrivaal Iran over diens nucleaire programma. Saudi-Arabië pleit nog steeds voor een militaire oplossing in Syrië terwijl de Amerikanen, in navolging van de Russen, hun doel hebben gezet op een diplomatieke oplossing – en Qatar en Turkije hebben zich achter de Amerikanen geschaard. Zo bewaakt Ankara de grens met Syrië beter en  dus neemt de toestroom  van wapens en jihadi’s via de Turkse grens af (iets wat bevestigd wordt door de leider van de Syrische Koerden, Salih Muslim).

Terwijl de internationale gemeenschap probeert de vredesbesprekingen in Geneve op gang te krijgen (Geneve II), wil het Syrische leger nog wat strategische posities op de grond overnemen terwijl Saudi-Arabië de rebellen zodanig hoopt te versterken dat ze op gelijke voet kunnen onderhandelen met het Syrische regime. Het lot van Syrië wordt allang niet meer in Syrië bepaald maar in Washington, Moskou, Teheran en Riyad. Om te kijken of er nog diplomatieke draaien plaatsvinden, is het wellicht handig om de komende tijd RussiaToday, PressTV en Al-Arabiya nauwkeurig in de gaten te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: